Нојеви не скривају главе на песку

Нојеви не скривају главе на песку

Данас сам сазнао да нојеви не скривају главе у песку, супротно популарном вјеровању.

Када се ној осећа искрено пријетен, умјесто скривања главе у песку, то ће се одвијати брзо. У ствари, нојак је најбржа животиња на две ноге која је била убрзана до 45 километара на сат (72 км / х) када се бринула од предатора. Као и импресивни, показали су се да се нојеви могу одржавати око 30 миља на сат (48 км / х) дуже од пола сата. Такође су релативно маневарски на овим великим брзинама, користећи своја крила како би им помогли да брзо промене курс. Захваљујући брзини, издржљивости и маневрирању, нојови могу прилично превладати огромном већином предатора, са неколико изузетака.

У неколико случајева, нојеви не могу успјети да превазиђу оне који их лову, могу бити апсолутно смртоносни са својим моћним ударцима, а ударац је још смртоноснији захваљујући великој канџи на сваком копиту попут стопала. Они лако могу да убију човека са једним ударцем и да су примећени да убијају пуни узгајане лавове, ако их лав прво не добије.

Нојак такође има изузетно добар вид и слух. Због тога, углавном су у стању да перцепирају предатора пре него што их грабљивац види. Оно што ће урадити када посматрају грабљивца је што је могуће више притиснути своја тела и чекати. С обзиром да имају тенденцију да живе у веома врућим саванама у Африци, топлотна магла, у комбинацији са њиховим ниским падом на тло, учинит ће им да се појаве само муљ прашине у даљини многим предаторима. Ако ово не успије, а предатор се приближава, нојак ће се обично устати и кренути.

Мит који ноћеви држе главе у песку првенствено долази из прве линије одбране. Из даљине, лежећи на овај начин, чини их да изгледају као да главе нестају у песку, иако оно што заправо раде лежи да види да ли ће их предатор проћи тако да неће морати да троше енергију покушавајући да га превазиђу.

Бонус Фацтс:

  • Ноћ је највећа птица у свету, тежина чак 350 фунти.
  • Ноји у афричкој Савани и пустињским земљиштима добијају већину воде из биљака које једу.
  • Пуне носеће ноге могу покривати 10 до 16 стопа у једном кораку
  • Натурци обично живе у малим чредама, са једним алфа мушким и алфа женама, заједно са другим женама и повремено мањим мушкарцима. Све кокошке групе ставе своја јаја у гнездо алфа женског пола, али са доминантним кокошијим јајима даје бољу позицију.
  • Нијене преферирају да једу биљке и корен, али имајући у виду њихово сурово природно станиште, повремено ће једу инсекте, гуштере или било које друго створење које може пронаћи. Такође ће повремено узимати песак, што им помаже да пробају храну коју једу.
  • Острвци ће углавном живе 30 до 40 година у дивљини, растуће до 9 стопа и тежине од 220 до 350 килограма.
  • Нојеви имају највеће око било које копнене животиње, димензија око 2 инча.
  • Мушки ној је способан да направи "бучну" буку која се не разликује много од лавова, али се тежи томе да додје са њим.

Оставите Коментар

Популар Постс

Избор Уредника

Категорија